Банер
Image_4813049_407.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Ритуал и танц
Написано от Катерина Найденова   
Събота, 07 Юли 2007 00:00
Индийска танцьоркаРитуалът може да се определи като поредица от жестове, които съответстват на основните нужни и се извършват в съответна послетователност. Думата „ритуал" означава 'съответно реда'.

В ритуала не съществува случайност. Поредицата от жестове, музика и думи възпроизвеждат естествени реакции, свързани с начина на живот.

В зората на праисторическите времена не съществува разлика между светски жест и свещен ритуал. Строгата традиция изисквала съответен жрец за всяка една функция. Считало се, че няма нищо извън традицията.

Ритуалите свързани с къпането (кръщeнe), храненето, любовната игра (символичното крадене на булката или символичното наддаване за нея), смъртта (полагане на мъртвия в земята като израз на предстоящо покълване) предават святост на основните мометни в човешкия живот.

Всеки занаят притежава свой ритуал. Според японците овлядяването на занаят или оръжие е път към овладяването на себе си. Това е причината в тази страна стрелбата с лък да се превърне в школа за духовна концентрация.

Всяко ежедневно занимание е ритуално. Самите ние в знак на уважение се ръкуваме и по тази начин повтаряме един прастар свещен жест, превърнал се в светски. В Древен Китай дори най-малката промяна в ритуала се считала за предстъпление и се наказвала като такова.

ШиваРитъмът на краката, тъпчещи земята, поражда танца, обикновено съпроведен с музика и песен и по този начин си оформя комплекс от ритуали, застъпени във всички цивилизации.

При африканските негри израз на този ритуал е танцът на мечката. В Индия ритуалът на танца е реализиран чрез образа на Шива (цар на Танца), който представлява енергията на живота под непреставащия сблъсък на две противоположни сили. Едната дясна ръка на бога държи барабан, отмерващ ритъма. А едната лявата ръка държи пламък. Богът танцува върху джудже, символизиращо тънещия в невежество човек.

Индийските танцьори, чрез танца са развили израз на осемте чувства: любов, състрадение, възхищение, смях, гняв, дързост, ужас, покой. И всичко това, благодарение на 50 жеста с ръка и 125 пози на тялото.

Орфическите и Дионисиевите мистерии включват в себе си танца, като израз на съвършенство. Японсия театър но, също се основава на подобна символика. Актьорите представят по 5 но-спектакъла, като се реализира от персонаж-пътник пристигане на място, свързано с легенда, разказана като встъпление. Част от героите носят маски и се предвижват с ритуална мудност. Вляво на сцената стой 10 членен хор, а вдясно – оркестър от малка флейта и два барабана.

Ритуалите съпътстват живата на човека не само в танца и ритъма, а и в зова за помощ , и дори в писмеността, която в древността е била достояние само на жреците.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .