ПЛАНЕТИ, ЕЛЕМЕНТИ И АСПЕКТИ В АСТРОЛОГИЯТА





ПЛАНЕТИТЕ обозначават символични енергийни извори или психологически модели на поведение. Планетите са “реални” - те имат маса и се въртят около слънцето. Все пак в астрологията те имат архетипно значение. Забележете, че ние наричаме Слънцето и Луната “планети”, въпреки че знаем, че това не е правилно от гледна точка на науката. Другият термин за Слънцето и Луната е “Светила”, тъй като те са източници на светлина. Планетите в астрологията са Луна, Слънце, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Те се движат около слънцето на различно разстояние и една пълна обиколка отнема различен отрязък от време. Колкото по-отдалечена е планетата, толкова повече време отнема това.


ВЪТРЕШНИТЕ ПЛАНЕТИ



СЛЪНЦЕТО показва нашата персонална идентичност и осъзнаването на личността ни. То представя реализацията на Аз-а, естеството на “битието” и виталността на живота. Чрез слънцето ние изразяваме своята индивидуалност по градивен начин. То символизира нашето житейско изразяване, начина, по който активно участваме в световните материи.
Да знаем кои сме и да намерим своето специално място в живота е вероятно най-важният въпрос, заложен в човешката психика. Хората искат да се реализират в живота по индивидуален и личен начин. Чрез Слънцето ние персонализираме нашите изживявания и опит, тъй като притежаваме чувство за своя вътрешен “Аз”. То показва какво е най-подходящо за всеки един от нас. Тъй като Слънцето е нашата реалност, това налага да разширим нашето познание и разбиране за него.



ЛУНАТА изразява нашите инстинкти, обичайни реакции, емоционални отговори и подсъзнателни условности. Чрез Луната ние изразяваме своите нужди и грижи, свързани с родителството/ детството; желанието за сигурност и стабилност във връзките. Луната представя рефлективната страна от личността, растежа и способността да се адаптираме психически към промените като част от ритъма на живота. Тя изразява и нашето детско състояние, когато сме уязвими и зависими от другите по отношение на сигурност, храна и топлина; показва потребността ни да удовлетворим тези си нужди. Настроенията - и добрите, и лошите - всички са част от динамиката на Лунния Аз.



МЕРКУРИЙ представя нашето мислене, знание и комуникативни способности. Той е израз на способността ни да рационализираме, нашето въображение и ментална идентификация със света. Също така изразява способността ни да предаваме информация - както като факти, така и абстрактно. Управлява движението, усвояването на знания, духовната и физическа сръчност. Тази планета представя мотивите да приложим своите вербални, духовни и дипломатически умения, за да изразим себе си фактически и/или с въображение. Меркурий управлява всички форми на комуникация - желанието да направим всичко по възможно най-добрия начин. Физическата мобилност е също представена чрез Меркурий, както и начина, по който планетата се свързва с телесното и умствено здраве. Основният принцип е “обмен”. Връзката между ума и устата е Меркуриева функция. Като “пратеник” функцията му е двойна - предава информация към и от ума, в постоянен прилив на впечатления, факти, причини, сензорни изживявания - и анализира тази информация.



ВЕНЕРА изразява удоволствието, радостта във връзките, любовта и грижите. Тя ни помага да решим кое е подходящо, за да се чувстваме добре и щастливи, какво е неподходящо и какво е лошо. Тя е причината да търсим партньорство и любов, затова и трябва да се отнасяме към нея с уважение. Венера е подсъзнателното ни желание да формираме съюз с другите, както и нашата воля за коопериране. Също така ни позволява да се наслаждаваме на нещата, които ни доставят удоволствие - физически и естетически. Тя не е високо енергийна сама по себе си, но ни помага да виждаме и усещаме свързаността.



МАРС представя енергията, която използваме, за да защитим и отстоим себе си в битка за това, което искаме да постигнем и при решаващи действия. Ако трябва да обобщим Марс в една дума, то тя е “действие”. Той е волята и способността да се отзовем на предизвикателството, като използваме сила, инициатива и усилия, за да отстоим себе си - защитно или агресивно. Смелост, кураж и лидерство - всички те са свързани с Марс. Изразява също собствената воля и егото, както и гнева, фрустрацията и яростта, затова го свързваме и с първичната, инстинктивна енергия. Марс ни подтиква да бъдем безстрашни и смели във всичко, което искаме да постигнем, но му липсва всякакъв такт и дипломатичност.



СОЦИАЛНИТЕ ПЛАНЕТИ



ЮПИТЕР - Това е енергията, използвана при разширяването, растежа, уголемяването и изследването на широки житейски области, да се провокират и предизвикват утвърдените обществени норми. Той изразява способността да поставяме свои собствени етнически, морални и правови граници и да постигаме по-високо ниво на осъзнаване, образование, сила и опит. В опознаването на себе си ние разширяваме хоризонтите си, затова той представя и желанието да преминем извън границите в неизвестното - чрез пътувания, философски материи, както и да разширим изживяванията си. Юпитер ни позволява да израстнем отвъд границите, поставени от “нормите” на семейството и обществото, да се разгърнем и преуспеем. Тъй като това е много витален и силен стимул, подобен донякъде на Слънцето и Марс, той също ни подтиква и да се разгърнем, да усъвършенстваме и развием своите способности. Но дори и още в процес на развитие, ние израстваме в мъдрост под благоприятното въздействие на тази планета.



САТУРН е сбитата енергия на дисциплината, ограниченията и структурата. Той ни дава възможност да придобием саморегулиращи навици и ни предлага желанието и способността да придобием зрелост и статус, живейки живота си съгласно установените норми и парадигми. Това е връзката със семейството и чувството на сигурност, което дават традициите.

Както и другите планети, Сатурн има също и негативна страна, защото конформизмът и придържането към стандарти и йерархии могат да ни направят страхливи и консервативни към нови промени, ограничавайки бъдещото ни развитие и динамика. Ние използваме този планетарен модел, за да установим рутините и целите, които са удобни, така че той е и балансиращ противовес на Юпитеровите мащабни подтици. Заложено е в нас, че законът е нещо по-скоро трайно и постоянно, отколкото революционно, и това ни позволява да строим солидни, заслужаващи си времето и труда структури, които биха ни позволили да просперираме посредством умерен и предпазлив живот. Амбициите и целите, постигнати със Сатурновата страна от психиката са обикновено постижими, но се реализират трудно, бавно, понякога мъчно пробивайки рутините и стандартите. В негативен план Сатурн изразява песимизъм.



ТРАНСПЕРСОНАЛНИ ИЛИ ВЪНШНИ ПЛАНЕТИ



УРАН е стимулът да “вибрираш” и да променяш нещата по радикален, понякога разрушителен начин. Той изразява собствената воля и стимула да преобърнеш статуса - посредством разрушаването на структурните норми на обществото. Като “външна” планета, неговата дълга орбита означава, че ще остане в един знак за 7 години, затова и много от хората родени през 7-годишен период ще имат тази планета в същия знак. Астролозите го разглеждат като “генеративен” или като “колективна” енергия и е видно по бунтовническата страна от нашия характер, често реагираща по сроден начин сред себеподобните. Той ни подтиква да видим другите, които са по същия начин уникални и е моделът, по който виждаме съвършенството чрез промени и подобрения, чрез “футуристични” идеи. Затова той е и прогресивната, творческа и непокорна страна от нас! В негативен план той може да ни доведе до нестабилност, неадекватни реакции към живота, прекомерна нервност и хаотично мислене. Но също може и да ни превърне във вдъхновени реформатори. Създава у нас желание за приключения и вълнения и ни прави ексцентрични, перверзни, оригинални и брилянтни.



НЕПТУН - мечтателната, измамлива, илюзорна и въображаема, бягаща от действителността страна от човешката природа. Той е модел за чувствата, които са недоловими, романтични, магически и мистични, алтруистични и безусловно любящи; но също изразява и усещането да си жертва, да живееш в собствен нереален свят, бягайки от фактите и отдаването на фантазиране. Той ни дава способността да играем роли, да създаваме илюзии, да изразяваме енергията му чрез музика, изкуство, духовност и въображение. Тази планета ни дава възможност да изместим съзнанието си, да изразяваме идеи и видения, това е също “генеративен” модел, стоящ 14 години в един знак. С Нептун се свързва всичко, което е себеразрушително и разрушително за другите. Той може да доведе до бягство от реалността, спъващо и пристрастено поведение и емоционална свръхчувствителност. Позволява също да се справиш или да промениш житейските трудности посредством фино, недоловимо възприятие, което не винаги разбираме, обикновено свързано с вяра в нещо отвъд и тази вяра ни зарежда с енергия и надежда. Нептун също дава религиозност, развива мистични и окултни способности.



ПЛУТОН е стимулът към трансформации, пълна промяна, разбиране на най-дълбоките, тъмни страни на Аз-а. Той може да ни подтикне да бъдем деструктивни, но също и да ни доведе до реформация и тотални промени. Свързан е с най-дълбоката, подсъзнателна страна на човека и с областта на колективното подсъзнание; затова чрез Плутон ние можем да се понесем на вълните на колективната промяна. Това се случва външно чрез смъртта и разрушението ни, но у нас има част, която е натрапчиво привлечена от тъмната страна на човечеството, затова често се изразява като стимул да се изследва и проучи комплексно смисъла на човешкото съществувание. Можем да го наречем и подтик да превърнем живота в нещо съвършено ново чрез разрушаване на старите навици, старите връзки; в някакъв смисъл това може да се нарече и прераждане. Плутон изразява притеглянето ни от злото и тъмните сили, но това е инстинктивното разбиране, че свободата се постига чрез елиминирането на части от Аз-а и живота, които са прекалено свързани с материалния свят. Изразява и най-високата и най-дълбоката форма на смъртта и прераждането в духовното измерение. Може да предизвика насилие и разрушителни страсти у хората и като колективна енергия има много по-мащабен ефект, отколкото само при един човек.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ


Когато кажем, че планетата е в даден знак, това ни дава информация за нейната позиция в зодиакалния кръг. Също така разбираме, че планетата изразява основното си значение по различен начин в зависимост от това в кой знак се намира. Защо? Елементите са едната причина за това.

Какво са елементите? Те са “веществото” от което е направен живота. В астрологията се използват четирите елемента - огън, земя, въздух и вода - за да опишат знаците. Има Огнени знаци, Земни Знаци, Водни знаци и Въздушни знаци.

Представете си горещината и жизнеността на Огъня - той изразява енергията, дори когато излезе от контрол. Той ни топли през зимата и без него няма да имаме и светлина. Огънят може да унищожава - от една малка искрица може да пламне голям пожар, но е и гориво, от което се нуждаем за елементарните си жизнени удобства. Дори пожарът създава условия да се изгради нещо ново и това е духът на огъня: поява, възкресение и нов живот. Ние готвим с огън, обработваме храната си във вкусен и апетитен вид, топлим се през студените зимни дни, зареждаме се с енергия да оцелеем благодарение на вътрешния огън на нашата вяра. Всички знаци, свързани с елемента Огън притежават тези качества - енергия, светлина, жизненост. Тези знаци са Овен, Лъв и Стрелец.

Сега помислете за Земята. Тя е стабилна, устойчива, не се движи често, освен при земетресения. Тя е нещо, на което разчитаме за удобство, храна и сигурност. Без нея няма да имаме върху какво да застанем - няма да имаме нито плодородна почва, нито високи планини. Докато на повърхността тя е неподвижна и твърда, под нея има естествено плодородие и организмите на земята трансформират разложената материя в храна за растенията. Така земята е израз на органичната част от нас, вещественото тяло, стабилността в растежа, издръжливостта. Ние използваме земята, за да построим структури, които ни осигуряват постоянен подслон и значението на земята обхваща и равнината, и високите местности. Тя е поддържаща и предвиждаща. Знаците, които свързваме с елемента Земя притежават тези качества: издръжливост, устойчивост, стабилност и плодовитост. Тези знаци са Телец, Козирог и Дева.

Въздухът олицетворява движението и промяната. Той е в постоянно движение, от нежен зефир до бушуващо торнадо. Използваме го при вдишване и издишване - заменяйки кислорода с въглероден двуокис, виждаме действието му при вятъра, който вее над дърветата, или при облаците, движещи се в небето; чуваме го в съобщенията, пресичащи континентите, в звуковите вълни, но не можем да го хванем, тъй като той не е устойчив, а абстрактен. С въздуха изпитваме и усещането за циркулация и движение, които не са видими, но са жизнена енергия. Всичко, което е абстрактно и различно от солидния материализъм на живота ни се свързва с елемента въздух. Без него нямаше да го има “космоса”, в който се движим, нито обмяната на идеи, нито движението. Въздухът се свързва с интелекта и нашата способност да изразяваме идеи, но веднага след като размяната е осъществена, въздухът се придвижва, за да създава нови концепции. Всички знаци, свързани с елемента въздух притежават тези качества - движение, космос и обмен. Въздушните знаци са Близнаци, Везни и Водолей.

Водата е флуид, може да се движи с голяма сила или да лежи като лед над замръзнало езеро. Нейното движение може да бъде релаксиращо, мистично и емоционално, но да ерозира земната повърхност. Ние не можем да я задържим - ще изтече от ръцете ни. Водата следва собствения си път от пролетното си топене към океана - като дъжд напоява земята. Тя има своя музика и олицетворява мира, яростта, хармонията и бурята - всички изразени емоционално от човека. Всичко, което е вода, е недосегаемо и неуловимо - не можем да проникнем в дълбините, дори когато тя се променя. Водата поддържа безброй създания: от огромния кит до планктона. Водните знаци олицетворяват чувствата и сюрреализма, променливостта и скритата сила. Водни знаци са Риби, Скорпион и Рак.

Какво характеризират елементите

Елементите отговарят на фундаменталната “природа” или темперамент на личността. Те са “веществото” на живота и свързват цялостта на битието с измеренията на времето и космоса. Те са това, от което ние сме направени. Ние имаме форма (земя), виталност (огън), дишане (въздух) и движение (вода).

Всъщност елементите са пет, петият е “етерът”, но астрологията основно използва четирите - земя, въздух, вода и огън - те описват първичните начини, по които изразяваме житейските си преживявания и самите себе си. “Етеричното” е духовната база, от която останалите елементи произхождат. То е източник на градивна и материална енергия, но субстанцията му не е материална. Етерът прониква през всички останали елементи и идва от универсалното подсъзнание и свръхсъзнание. Той е мистичната празнота отвъд, от която по различни начини е сътворен живота в многообразните си форми. Когато се намираме във вътрешния свят на сънищата, ние сме в допир с нашето етерично тяло. В ежедневния живот имаме слаба реална представа за елементалната “есенция”, която регулира и изразява житейските ни преживявания.

Връзката с “битието” идва при нас от четирите познати елемента, така действената, физическа, интелектуална и чувстваща природа са даденост, резултат от присъствието ни “тук”, без в действителност да сме изследвали източника на тези енергии. Планетите в елементите установяват обратната връзка с елементалните и етерични изживяния на битието - събирайки, асимилирайки и разпръсквайки енергията от елемента през психиката така, както храната прави това в материалното ни тяло, и всичко се случва по специфичен за всеки начин. Планетата в елемента ни казва много за поведението на тази планета и кой елемент е “каналът” за изразяването на тези енергии. Елементите са свързани със знаците. Има и други фактори, замесени в описанието на основната природа на знаците - не само елементите - но за това ще говорим по-късно.

Запомнете:

Огънят е активен, одухотворен и инициативен.
Земята е практична, реалистична и стабилна.
Въздухът е интелектуален, логичен и рационален.
Водата е емоционална, възприемчива и рефлективна.

Огънят и въздухът са най-осезаемите или външни изрази на живота, Ян енергията в китайската философия; Земята и Водата са по-недоловими, вътрешни или Ин. Разпространението на всички четири елемента е същността на етера, протичащ и проникващ чрез тялото, духа и чувствата, докосвайки всеки с божествена връзка с източника на живота. Някои хора имат повече от даден елемент и недостиг на друг, всеки индивид има свой уникален характер и елементите ни дават представа как човек изразява своята духовна и земна природа.

ПЛАНЕТИТЕ В ЗЕМЯ

Планетите тук изразяват енергия по реалистичен, материален и земен начин. Те функционират в областта на реалното, свързана с физическото, здравето, стремежа към сигурност, комфорта. Земята придава форма на духовния Аз във физическо измерение. Структурата й е органична - тя е търпелива, издръжлива, не поема често рискове, презастрахова се, отхвърля промените и намира удобство в познатото. Планетата в земя свързва човека с реалностите на подреденото битие и потенциалния комфорт, заложен в реда. В негативен план това е енергия, която може да бъде устойчива, но също и застояла и задушаваща.

ПЛАНЕТИТЕ ВЪВ ВЪЗДУХ

Когато планетите са във въздух, те са по-малко лични и повече интелектуални като израз. Правилата на въздуха са и рационални, и абстрактни - създаващи баланс между възможното и невъзможното - и позволяващи енергията да се върне от човека към универса. Въздухът е отвъд обсега на физическото; той се издига над светското и не е ограничен от хоризонти и дори посока. Планетата ще функционира по спекулативен, отвлечен и хипотетичен начин. Пряката цел на планетата е както връзката с интелектуалния израз на съзнателния живот, така и ясното разграничаване от функцията на чувствата, придавайки им абстрактност и условност.

ПЛАНЕТИТЕ В ОГЪН

Огънят обхваща жизнения и възпламеним дух на Аз-а, изразен в съзнателния живот. Има спонтанен прилив на динамична енергия, която е волева и преднамерена. Тя може да бъде малка искра или вулканичен изблик, които завладяват човека със самозараждаща се сила. Планетата може да избухне внезапно и да тласне индивида към постоянно движение и действие. Тя е връзката с естествените потребности на човека, желанието за удоволствия и изживявания, приключения, за градивни усилия, изразява съзнателното и олицетворява анимуса или мъжкото начало. Инициира нови предизвикателства и способността да се биеш с вътрешните и външни демони по смел и героичен начин, често показвайки силата, стояща отвъд настоящите дилеми. Планетите показват способността да бъдеш опора на другите, да поемаш инициатива, енергийния ти потенциал и отстояването на целите ти.

ПЛАНЕТИТЕ ВЪВ ВОДА

Този елемент е вероятно най-всепроникващият, тъй като е основно съотвествуващ на етеричния елемент. В съзнателния живот има неуловими, фини изживявания, които по някакъв начин присъстват, без да бъдат видими. Планетата в този елемент е подчинена, дори и най-активните планети като Юпитер стават по-вътрешно ориентирани. Планетите във Вода стават по-емоционални като израз, често значението им и енергиите им са трудно откриваеми на пръв поглед. Планетата изглежда, че е загубила своята форма и острота. Планетарните енергии работят много повече чрез чувствата и сетивата, отколкото чрез интелекта. Те притежават могъщи способности за влияние върху чувствата в човешкия живот. Функционират по фин и заобиколен начин - пълни с възможности, но трудно подвижни. Привичните и условни емоционални сензори са в унисон с водата и планетата също може да бъде зависима от емоционалните фактори.

АСПЕКТИТЕ

Понякога планетата може да бъде добре поставена в знак и дом, но все още да не изразява енергията си по начина, по който очакваме. Причината е, че друга планета по някакъв начин я възпрепятства. Това е ъгловата връзка между планетите, която наричаме АСПЕКТИ. Някои аспекти са хармонични, други - напрегнати.
В своето авторитетно ръководство по древна астрология, астрологът на 2 век Птолемей е дефинирал съвпада, секстила, квадрата, тригона и опозицията. Те са препоръчани като ”Птолемееви” аспекти и са главните аспекти, използвани от повечето традиционни автори.

Съвпад - когато планетите са в същото място. Този аспект слива или обединява значението на планетите.

Секстил - когато са на 60 градуса (два знака) един от друг. Този аспект съчетава енергиите на планетите в лесен или хармоничен съюз, но не е толкова могъщ, колкото тригона.

Квадрат - когато са на 90 градуса (три знака) един от друг. Този аспект обединява планетарните енергии по дисхармоничен начин, пораждащ напрежение, сблъсъци и проблеми.

Тригон - когато са на 120 градуса (четири знака) един от друг. Този аспект свързва енергиите на планетите по лесен и хармоничен начин.

Опозиция - когато са на 180 градуса (шест знака) един от друг. Този аспект комбинира енергиите на планетите чрез конфронтация и противопоставящи се интереси.

Когато изчисляваме аспектите, ние ние даваме известен толеранс на отклонение от точния аспект. Геометричната връзка не е съвсем прецизна. Например, когато Марс е в съвпад със Сатурн, не е задължително да е в същия градус и минута. Може да бъде на 8 градуса и въпреки това да е в съвпад.

Този толеранс наричаме “Орбис” и той варира според различните астролози. В Канопус ние позволяваме 8 градуса при съвпад, квадрат, тригон и опозиция, 6 градуса - при секстила.

Когато две планети се придвижват по-близо до точката на контакта, наричаме аспекта “сходящ”*; когато отминават точния аспект, но са все още покрай орбиса на влияние, аспектът е “разходящ”*. Помнете, че планетите се движат с различна скорост, така че най-вътрешната планета ще се движи най-бързо. Ако Слънцето прави аспект със Сатурн, то рязко ще доближи Сатурн и след това със същата бързина ще се придвижи нататък, докато Сатурн се движи едва-едва. Така че бързо можете да се ориентирате дали даден аспект е сходящ или раздходящ като погледнете градусите на зодиака. Ако градусът на по-бързо движещата се планета е по-малък от градуса на по-бавната, аспектът все още е сходящ; ако е по-висок - аспектът е разходящ.

Така например, Слънцето при 3 градуса в Телец образува съвпад със Сатурн при 9 градуса в Телец. Когато Слънцето се придвижи на 10 градуса в Телец, съвпадът е разходящ.

Като цяло сходящите аспекти са по-динамични и забележими от разходящите. Тогава влиянието на аспекта навлиза в сферата на съзнателното и внася промени. По време на разпад на аспекта, ние все още сме под въздействието му, той все още оказва своя ефект, но тъй като съзнанието ни е възприело ситуацията и се е адаптирало към нея, ние сме се нагодили към обстоятелствата и по-слабо усещаме планетната енергия.

Философията на аспектите отива по-далеч от това - аспектите винаги се формират, когато по-бързата планета се придвижва към по-бавната. Те се движат заедно в кръг, като по-бързата планета прави съвпад с другата - от един съвпад към следващия: придвижвайки се през опозиция, секстили, тригони и квадрати. Така даден аспект между две планети е само част от по-широк кръг, който се попълва чрез пълния спектър от планетарни контакти. Когато по-бързо движещата се планета е първата, която се движи над бавната, докато не влезе в опозиция, това е “отворена фаза”. Когато се движи към следващия съвпад, това се нарича “затворена фаза”. Всеки аспект в кръга ще премине през “сходящ” и “разходящ” - във всичките форми на взаимоотношения.

Опитайте следното. Използвайте часовник с малка стрелка (бавна планета) и голяма стрелка (бърза планета). На всеки час те влизат в съвпад - с други думи попадат на едно и също място. Започнете с 12 часа на обед. Наречете голямата стрелка Венера, а малката - Сатурн. За целта на упражнението игнорирайте факта, че в продължение на час малката ще се движи, “замразете я” на 12 часа на обед, така че 12 часа да изразява Сатурн.

Венера се придвижва напред, докато не застане на 3 часа - това е четвъртината или 15 минути. Сега тя се намира в квадратура със Сатурн. Тя е в първата част от времето на времевия цикъл, т.е. излизайки от 12 часа, се намира в “отворена фаза” (“отваря” разстоянието между тях). След това се движи към 6 часа - сега е в опозиция на 12 и променя времето от “без “ на “и”. С други думи тя преминава от отворена към затворена фаза, където тя се приближава до 12 отново.

Тя отива в 9 часа - тук образува близък квадрат на Сатурн - малката стрелка на 12. Продължава в кръга, докато не попадне отново в 12 и е отново в съвпад!

Сега използвайте същия принцип, за да определите дали аспектът е сходящ или разходящ.

Венера се движи, докато не попадне в 3 часа - нека да кажем, че е на 12 минути. Когато някой ме попита колко е часа, аз ще отговоря “близо и четвърт”. В тази позиция Венера все още се намира в квадрат. Сега я “придвижете” мислено на 17 минути - тя е в разходящ квадрат. Да, все още се намира в “отворена фаза”, както дефинирахме в първия експеримент.

Случват се две различни неща. Отворените и затворените фази и аспектите, придвижващи се от сходящ през точен до раздходящ. За да разберете важността на отворените и затворените фази, помислете си за цикъла на Луната. Ние сме по-запознати с концепцията, че новите луни символизират нови начала или проекти, които се осъществяват при символизма на пълнолунието. Когато новата Луна се придвижва към пълната Луна тя е растяща, внушаваща, засилваща се енергия, време за зрялост и растеж. След пълнолунието има период на неяснота и умора, енергията намалява, време е да обобщим изживяното, да изчистим старото и да запазим онова, което е все още валидно в подготовка за пълното му използване в бъдещия цикъл. В пълния цикъл на планетарните аспекти, проектите и житейските уроци ще преминават през периоди на лекота и вълнения при секстилните контакти, напрежение при квадратурите и хармония при тригоните. Опозицията се явява като тестово време - полагане на основи, подготовка или дори време, когато се измъчваме поради липсата на зрялост.

Астрология, хороскопи, любов, магия, гадания с карти таро, руни и др.  Тестове, дневен хороскоп,
           съновник, библиотека, книги и софтуер свързани с Астрологията, интересни статии
   astrology.awardspace.us
  
Астрология, хороскопи, любов, магия и гадания
               
Pablo Software Solutions
Реклама
Навигация